Şehrazad Eser Açıklaması
Kadınların yalancılığından ve sadakatsizliğinden canı yanmış olan Sultan Şehriyar, haremine aldığı her kadını ilk gecenin sabahında öldürtmeye yemin etmiştir. Böylelikle hiçbir kız kendisine sadakatsizlik edemeyecektir.
Başvezirin küçük kızı Şehrazat ilk akşam anlattığı ve sonunu bağlamadığı bir masalla Sultanın ilgisini uyandırır. Ölümden kurtulur. İlginç masalların anlatılması tam 1001 gece sürer. Binbir gecenin sonunda Sultan iyice tutulmuştur Şehrazat'a ve yemininden vaz geçmiştir.
Nikolay Rimski-Korsakov Binbir Gece Masallarını husus alan senfonik bir senfonik müzik eseri yazmayı 1887 yılında düşündü ve kompozisyonu 16 Temmuz 1888 yılında tamamladı. Korsakov Şehrazat Op.35'ın ilk seslendirilişi konusunda farklı farklı kaynaklar, farklı farklı tarihler vermektedir. 1888 yılının 28 Ekim'i, 3 ve 8 Kasım'ı, 3 Aralığı! Kesin olan üç nokta vardır. Eserin ilk defa 1888 yılı sonunda Saint-Petersburg'ta Rimski-Korsakov'un yönetiminde çalındığı.
Besteci, önceleri her bolüme masalın konusu hakkında bizlere ipucu veren başlıklar koymuştur. Fakat Rimski-Korsakov eser basılırken bu başlıkların hiçbirini partisyona koydurtmamıştır. Onun için, Nikolay Rimski-Korsakov Şehrazat adlı senfonik süiti dinlerken her bölümde hangi olayların canlandırdığını, 1001 Gece Masallarından hangi öykünün anlatıldığını araştırmak bestecinin amacını aşmak olur. Sadece Rimski-Korsakov'un, Sultan ile Şehrazat'ın portresini zıt karakterdeki iki ayrı tema ile çizdiğini belirtmek yeterlidir. Sultanın asık suratlı, gururlu ve zorbaca tema'sını ilk başta işitiriz. Hemen peşinden, arp akorlarının üzerinde solo kemanın çaldığı Şehrazat tema'sı gelir. Bu zarif keman kadansı adeta bir hikaye anlatır gibidir. İşte bu iki tema artık farklı görünümlerde her bölümde çıkacaktır karşımıza ve eserin en sonunda birleşecektir, kaynaşacaktır.
Rimski-Korsakov'un doğu renkleriyle örülü bu süiti yalnızca güzel ezgileriyle değil, ustaca ve renkli orkestralamasıyla da senfonik müzik dağarında ciddi bir yer işgal eder.